Hem > Uncategorized > Politik

Politik

Om någon talat om för mig för fem år sedan att jag skulle komma att starta en blogg 2010 så hade jag nog lyft lätt på ögonbrynet, nickat ironiskt, och muttrat -”jaja”. Om denna någon dessutom sagt att bloggen skulle handla om politik så hade jag förmodligen skrattat rakt ut.

Forward 2010. Vad har förändrats?

Framför allt två saker vill jag påstå: politiken och jag. Jag har alltid varit intresserad av ny teknik och datorer. Datanörd? Yep, thats me! Lärde mig tidigt om programering och mjukvara, och ägnade en stor del av 90-talet åt att skriva olika spel och program. Detta var alltså på den tiden då datorerna till stor del fortfarande bara var nördarnas leksaker.

I takt med att datorer och internet blev allt vanligare i samhället, även bland icke-nördarna, så blev det allt mer politik av det hela. Råkade man då vara datanörd så gick den utvecklingen inte att missa – ens för mig som var totalt ointresserad av politik. Pär Ström skrev om riskerna med övervakningssamhället på stoppa-storebror.se; på numera stängda piratbyran.org diskuterade man bland annat hur samhället skulle förändras när fildelningstekniken plötsligt fanns i var mans hem; och på sajter som ffii.org kampanjades mot införande av mjukvarupatent i europa.

Utan att fördjupa mig allt för mycket så följde jag diskussionerna till och från under ett antal år eftersom jag insåg att det var frågor som skulle få allt större betydelse för vart år som gick. Inte minst mjukvarupatent var ju något som hade stor betydelse för mig som programmerare; ett införande skulle i princip göra det omöjligt, eller åtminstonde onödigt riskfyllt, för mig att starta eget företag som utvecklare i framtiden – eller ens skriva ickekommersiell kod.

I början av 2006 startade Piratpartiet, och tydligen var jag fortfarande för oinsatt i frågorna för att ta det på allvar. Jag trodde det var ett skämt och undrade varför någon skulle vilja rösta på ett parti som bara stod för gratis nedladdning. Därför tog det ett par månader innan jag läste på om vad de faktiskt ville – och med det jag visste sedan tidigare var det sedan inte svårt att inse att de var på rätt väg.

Nu hade jag gärna viljat skriva att jag var klok nog att rösta (PP) redan vid riksdagsvalet 2006, men eftersom det var såpass jämt mellan blocken vid detta valet – och eftersom jag föredrog att se en högerregering framför alternativet – så röstade jag tyvärr på centern. Centern verkade vara det perfekta valet, möjligen var de inte lika insatta som piratpartiet i dessa frågor, men de stod för rätt saker. Synd bara att jag inte förstod mig bättre på hur politik fungerade.

2008 var året då jag på allvar började sätta mig in i frågorna. Anledningen hette FRA. Jag hade förstås följt även den frågan sedan tidigare, men såg det nog som orimligt att tro att en sådan lag verkligen skulle röstas igenom här i Sverige. Naiv igen alltså.

Nåväl, sedan dess har jag följt vad som hänt med stort intresse. Framför allt bland bloggar, men jag har även plöjt ett antal böcker som behandlar ämnena. Däremot har jag aldrig riktigt själv gett mig in i diskussionerna – blogga verkar ju lite läskigt.

Nu har jag faktiskt funderat ett bra tag på att starta en blogg, men samtidigt tyckt att det redan finns många som skriver bra mycket bättre om dessa frågor än vad jag skulle kunna. Behövs det verkligen en piratblogg till? Personligen anser jag nog att det är ute på gatorna piraterna behöver synas. Jag tror att de som läser bloggar till stor del redan är övertygade. Nu är jag dock inte i Sverige sedan 4 månader tillbaks, så gatorna kan jag tyvärr inte hjälpa till med för tillfället.

Men när jag läste Ricks inlägg om mikroaktivism och närvaromarkörer så tänkte jag att en piratblogg till kanske inte kan skada i alla fall. Även om politik egentligen inte är min grej, så känns det här allt för viktigt för att sjabbla bort. Så här kommer nu piratblogg nummer femtioelva. Håll till godo!

Annonser
Kategorier:Uncategorized
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: